Monday, 23 May 2011

LETIHNYA...:(

salam sume...

haih..dah lama xhupdet blog aku ni...xda masa la..letih..aku kan keja skunk ni..p kol 9 lebih..balik kol 8 lebih..dengan kena berdiri memanjang.. lengoh kaki2, badan2 aku...:(

tapi xpe..2 semua pengalaman aku..aku keja situ sebulan lebih ja..xpela bertahan sat..tapi aku geram betoi la ngn orang tua kat situ..huh..tension!!!taw la mak bos pon..tapi agak-agak la..dah la sebut punch kad pon salah..taw x dya panggil ap??dya panggil pang kad..haha..time nak blik ja,dya tanya dah pang kad blom...:p lawak betol..

tapi kadang2 perangai menyakitkan ati orang..bukan kadang-kadang la..selalu sangat..pekerja lama pon xsuka kat dya jugak..orang buat yang ni salah, yang nu salah..nak betoi kat dya ja...

ok,sekarang aku da xmau salah kan orang yang keja jadi promoter ataw pape jela yang ad kaitan dengan kena ikot orang..depa ni sebenaqnya bukan nak sangat pon ikot kita2 sume..kalo xikot bos marah, macam aku la..nak jugak bagi kebebasan kat customer kan..tapi orang tua 2 asal nampak orang masuk ja suh pekerja ikot..

bukan sebab takut depa curi, tapi takut customer kata kami xlayan customer..hai, macam2 la..dulu aku xsuka orang ikot2 aku time aku beli barang, tapi skunk aku da taw dah..aku xsalahkan depa pon..:))

aduh!! report plak xciap lagi..macam mana ni..aku da la xreti nak boh dakwat printer..nak bawa printer p kedai ka??ish!malu sangat aih..xpela, nanti la aku pk camna nak selesaikan masalah printer 2...skunk ni ada masalah yang lagi besaq..aku punya report xciap g..sume ad 10 ka 11 bab tah..aku  baru buat 3 bab... >_<

k la..nak rehat2..lepas 2 esok la nak buat report...bye...:)

Sunday, 15 May 2011

DAPAT KERJA..:)

salam sume..:)

penat sungguh aku ari ni..aku p cari keja..cuti sem ada lagi sebulan lebih..so aku nak cari keja part time la..mak aku kata nak keja apa tinggal lagi sebulan lebih ja..aku pon kata la,xpela..
aku nak keja sangat ni bukan apa..aku nak beli barang2 aku payah la..xkan nak beli bedak,krim muka pon nak mintak duit abah aku kot..pas2 aku nak beli baju,suaq..kalo xdak duit boleh tengok jela..xkan setiap kali kuaq nak window shopping ja kot??xbez la..nak juga beli benda2 yang aku tingin..

xkan nak mintak kat Mr Cyunk kot..dya pon belajaq lagi..lagi pon aku ni bukan jenis suka mintak2..kalo dya bagi aku ambik..aku xnak mintak..memang la dya xkata pape,tapi tah la...aku segan..

dya dah banyak abiskan duit kat aku..setiap kali kuaq dya ja selalu belanja aku..aku ni kadang2 ja belanja dya..dia suka beli adiah kat aku, buat suprise..tapi aku beli adiah pon berapa kali ja..suprise pon xpernah buat kat dya..:(

tadi kuaq umah kol 3..


1- cari keja kat Tesco..aku p ngan wani kawan klas aku..ada keja part time tapi cuma ada kosong 1 ja..kami berdua..so, xjadi la..

2- p cari kat ke kedai2 kecik kat luar tesco..ada, tapi jauh sangat..depa nak letak kat cawangan lain..

3- p cari kat Billion plak..owg pejabat diorang plak cuti ari ni..memang xda rezeki kan??

4- kami p plak kat as mall..aku penah keja jadi cashier kat situ..xdak part time jgk..sume full time ja..:(

5- wayang mall..ramai kot orang..laki 2 suh kami p tanya kat kaunter jual tiket..aduhh!!orang banyak kot..camna nak tanya..nanti xpasal2 kena kata..orang mai beratur nak tengok wayang, yang kami plak cari keja..huhuhu..xnak2..malu...:p

6- cafe apa tah yang white coffee..ramai kot budak2 sekolah aku dulu2..memang la depa 2 muda dari aku..tapi segan kot..ambik borang terus kuaq dari situ..haha

7- cari kat Mum's cafe..ada 2 ada la..tapi nak keja tetap..

8- pusat Kecantikan Intan..ada jugak..tapi keja tetap..:(

9- Zon Ria..diorang ambik kami punya nama ngan no. fon..tapi nampak cara cam xdapat sebab depa pon nak keja tetap jugak..

10- pencarian terakhir sebelom balik..time 2 dah pukul 6 lebih...kami p kedai Rainbow..kedai ni jual barang2 orang nak kawin..kami pon p la masuk tanya..kak 2 kata memang nak pakai orang pon..so aku pon tanya la ada part time ke x..dya kata xpasti..dya nak kena tanya dulu..lepas dya tanya staf cina lelaki kat situ, staf 2 bagi kat kami kertas  kecil suh kami p Rainbow Alor Star..kami pon p la...dah sampai orang banyak gila kot kat kedai 2..kena tunggu sat sebab sume staf ada customer..ok,lepas 2 ada staf yang free kami terus tanya..dya bawa kami jumpa dya punya bos..isi borang, nasib bek dya terima kami keja walaupon nak keja sebulan lebih ja..memang baik la bos dya..cina perempuan..kami mula masok kerja ari selasa ni...:)

akhirnya pencarian terakhir kami berhasil jugak..berbaloi la kami balik lewat pon..sebab kami dapat jugak kerja..:)

Alhamdulillah...:)

Sunday, 8 May 2011

KHAS BUAT MIMI

salam sume..:)

mimi, kami minta maaf kalo ada salah..ampa jangan ambik ati k apa yang depa 2 kata..kami xanggap apa2 pon kat ampa..kami suka lagi ada la sebab ampa sokong kami..besa la, nama pon laki, mestila depa sokong kawan2 depa kan..




kami minta maaf kalo ampa marah kami..:( pape pon kami syg ampa...
xmau la sebab depa2 2 kata da xrapat, kita gadoh..:(  kami suka kawan ngan ampa...maaf kan kami k..



Saturday, 7 May 2011

SELAMAT HARI IBU!!!!

salam sume..:)

ari ni hari ibu kn??
so, aku nak ucapkan selamat ari ibu kat mak aku...mak, orang mintak maaf kalo ada salah & silap...*memang ada salah & silap pon..huhu
orang mintak maaf banyak-banyak sebab sanggop layan kerenah anakmu ini..yang suka bebai, majok..kadang2 suka melawan cakap mak..i'm so sorry..:'(


i lurve my mom so much..:) cantik kan mak aku..biar la kalo korang kata xcantik pon..tapi bagi aku, mak aku tetap cantik...:)


mak aku xbaca blog aku ni, so aku nak cita la kat sini..aku ngan adik beradik aku, pas2 abah aku nak buat suprise kat mak aku..kami nak buat2 lektrik xdak malam ni..huhu..ok, wait n see menjadi ke x ok..petang ni nak kuar p beli kek ngan kak aku..kalo suh abah aku yang beli, dya taw kedai Kek Sayang ja..selalu cam 2..so, kami nak p beli sendiri la..nak beli kat Fairy..tadi aku dah ucap dah kat mak aku..:) korang da ucap?kalo belom, p la ucap skunk ek...
k,bye...:)


ps: aku memang bahasakan diri aku ni orang..:)

Thursday, 5 May 2011

IBU........:)

salam sume...:)

orang  kata aku lahir dari perut mak....
(bukan orang kata...memang betul)






Bila dahaga, yang susukan aku....mak

Bila lapar, yang suapkan aku....mak

Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku....mak

Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....mak

Bila bangun tidur, aku cari....mak

Bila nangis, orang pertama yang datang....mak

Bila nak bermanja, aku dekati....mak

Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak

Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak

Bila nakal, yang memarahi aku....mak

Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak

Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak

Bila takut, yang tenangkan aku....mak

Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak

Aku selalu teringatkan....mak

Bila sedih, aku mesti telefon....mak

Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu....mak

Bila bengang, aku suka luah pada....mak

Bila takut, aku selalu panggil...."mmaaakkkk!"

Bila sakit, orang paling risau adalah....mak

Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak

Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak


Bila ada masalah, yang paling risau....mak

Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni....mak

Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak

Kalau balik ke kampung,

Yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak

Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak

Yang selalu berleter kat aku....mak

Yang selalu puji aku....mak


Yang selalu nasihat aku....mak

Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak



Aku ada pasangan hidup sendiri....


Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak


Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....mak


Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak


Bila sambut valentine....aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu....aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu....aku ingat pasanganku
Selalu....mak ingat kat aku


Bila-bila....aku akan telefon pasanganku
Entah bila....aku nak telefon mak


Selalu....aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila....aku nak belikan hadiah untuk mak



cer ingat balik..ada xsalah satu atau kebanyakan yang kat atas 2 penah berlaku atau penah kita lakukan??
yang kat atas 2 ada sesetengah penah saya buat..:( mak, saya minta maaf banyak2 sebab banyak salah dan silap, banyak menyakitkan ati mak...
pape pon I LURVE U MOM..:)





ps: dalam perancangan nak buat suprise kat my mum...:)

RENUNGKAN ~~~~~~

salam sume..:)

malam ni aku nak kongsi artikel ni dengan korang sume...memang ada yang penah baca, tapi apa salahnya kalo aku nak kongsi juga kan??ni semperna HARI IBU pada ari Ahad nanti..:)





"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... Bolehkah kau kirim wang untuk mak? Mak bukan nak banyak... Lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

Berderai air mata jika kita mendengarnya.....
Tapi kalau mak sudah tiada.....

MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali Berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya....

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya. Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00

2) Tolong jaga adik : RM4..00

3) Tolong buang sampah : RM1.00

4) Tolong kemas bilik : RM2.00

5) Tolong siram bunga : RM3.00

6) Tolong sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata, "Saya Sayangkan Ibu".
Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.

ps: SAMA2 LAH KITA MENJAGA HATI IBU KITA SELAGI DIA MASIH ADA....:)

Sunday, 1 May 2011

SAMBUT BIRTHDAY KAWAN2...

salam sume...:)

malam kelmarin aku sambut birthday Niza n Kie..bez sangat..kami p makan kat KFC..3 orang ada pasangan..cuma aku, Na, Seri, Ika ja yang xdak pasangan...:(  sedih..sob..sob...Mr Cyunk xda..kalo ada Mr Cyunk lagi la aku hepy...


ni je ha yang ada pasangan




birthday 2 orang ni ha..:)




aksi suap menyuap..hehe



mira bagi penyu kat dya punya BF..:)



ni keadaan meja selepas makan & time dah nak balik


lepas makan balik umah sewa Na ngan Seri..tapi Na ngan Seri balik awal taw masa kat KFC..depa ni balik awal sebab nak p beli tepung..hehe..gambar xda la sebab xguna camera aku..banyak guna camera digital..

kol 12 lebih mula la acara baling tepung..ada yang muka tikus terjun masok lam tepung, ada yang macam pakai bedak sejuk, ada yang macam hantu kak limah..hahaha..sume la kena...rambut sume cam dah beruban..haha..memang sume la kena..kalo Mr Cyunk ada, aku memang nak boh tepung 2 banyak2 kak dya..hehehe..

BEST NYER,,,:)

salam sume...:)

kelmarin aku kuar jalan2 dengan family aku...sume ikot kecuali adik aku no. 3 sebab dya kena p kem kat sekolah dya..mula2 kami p tengok gambar pokok misteri yang masuk berita ari 2..ni gambar pokok 2..kalo kita tengok dengan mata kasar memang xnampak tw..kena tangkap guna kamera baru la nampak...










lepas 2 kami p Muzium Padi..tapi da tutup la..sebab kami p lewat..bergambar sat kat situ..


mak & mirul


aku & mirul


lepas p muzium kami p Taman Jubli Perak plak..tapi kat Kedah la, bukan kat perak..








mirul & yana


me & my sis

i lurve my family so much....:)


TERHARU SANGAT...

salam sume...:)

aku memang terharu sangat..sebabnya kan ari Jumaat 29.9.2011, aku dahn habis LI..:(
sedih pon ada, suka pon ada...sedih sebab aku 5 bulan kot kat situ..mesti la sedih nak tinggal orang2 kat c2..
kak kinah, kak wana, kak misha, kak liza, kak da, kak aini, kak dilah, kak aida, kak finaz, kak shida, kak wan, kak farah, kak has, pak teh, abg chon, abg bad...ha!ni sume pekerja kat HR MARKETING SDN BHD...
HR MANUFACTURING aku xtaw la sebab kan aku xpraktikal kat kilang..hehe..

bez sangat praktikal kat situ taw..sayang nak tinggal diowang..banyak kenangan kat sana..
banyak yang kami belajar..lepas ni xda dah la orang yang nak sembang2 ngan aku macam selalu..rndu gak kat mimi, maisarah...depa ni kawan praktikal aku..
lepas 2 ma kacih sebab beli kek kat kami..sedap sangat2 kek 2..:)






staf2 HR, Nurul nak mintak maaf banyak2 kalo ada buat salah, TERkasaq bahasa, TERmasuk lambat, TERbalik lambat masa rehat, TERbuat bising, TERbuat keja lambat2, TER2..apa2 jela yang TER2..hehe..Nurul mintak maaf banyak2, mintak halal makan minum susu kambing, kopi spyru, pas2 apa2 jela...ma kacih banyak2...MISS U ALL.....:))